Utbildning Nord

YRKESTÄVLINGEN ARCTICSKILLS I ÖVERTORNEÅ STÄLLS IN!


Nordnorge införde först reseförbud för alla skolor och även skolorna i finska Inari har infört reseförbud. Det fick konsekvenser i Övertorneå – tävlingsledningen för yrkestävlingen ArcticSkills ställer in tävlingen i Övertorneå. Igår kom även beslutet att skolorna i Nordnorge stänger från måndag.

Den 30 mars – 1 april skulle ca 200 personer, tävlande, medföljande lärare från olika yrkesskolor och representanter för regionerna i norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland ha samlats i Övertorneå för den femte yrkestävlingen i ordningen.

–  Det känns naturligtvis fruktansvärt tråkigt men i rådande situation finns inget annat att göra. Vi har lagt ned mycket arbete på eventet och runt om i Barentsområdet har förväntansfulla elever förberett sig och sett fram emot tävlingarna i Övertorneå, så det är många som är ledsna över beslutet, säger Leif Lahti direktör för Utbildning Nord som tillsammans med Gränsälvsgymnasiet skulle ha stått som värd för arrangemanget.

Ville skapa intresse för yrkesutbildningar

–  Arrangemanget var också ett centralt event i firandet av vårt 50 års jubileum där vi ville visa upp yrkesutbildningar och skapa intresse bland unga att välja ett yrkesprogram. Arbetsmarknaden ropar efter arbetskraft inom alla områden från byggsektor till IT och allt däremellan. Formella inbjudningar till skolor i svenska och finska Tornedalen och Kalixälvdal skulle precis ha skickats ut för att elever skulle fått möjlighet att se på tävlingarna som skulle ha pågått den 31 mars, förklarar Leif Lahti.

Arbetet med att kontakta alla boendeanläggningar, leverantörer och sponsorer påbörjades direkt.

– Veckan började så fint med besök av kronprinsessparet och landar i moll. Inte den roligaste arbetsuppgiften för arrangemanget skulle ha betytt ett välkommet ekonomiskt tillskott i lokalsamhället, avslutar Leif Lahti.

https://utbnord.se/om-utbildning-nord/nyheter/606–yrkestavlingen-arcticskills-i-overtornea-stalls-in